Biertje?

Ok. Eerlijk toegegeven: zwanger zijn in de zomer is niet altijd even makkelijk als je van een gezellig tuinfeestje of BBQ houdt. Of gewoon van op het terras zitten. Want dat is, in mijn beleving, toch echt heel erg lekker met een biertje in je hand 🙂

Dus ben ik een vergelijkend warenonderzoekje begonnen naar alcoholvrije biertjes. Er wordt veel mee geadverteerd, maar het ene biertje is zeker het andere niet. En wat mij nog het meeste verbaasde: in sommige “alcoholvrije” biertjes ziet wel degelijk een klein percentage alcohol. Dit schijnt te maken te hebben met het zo goed mogelijk evenaren van de echte biersmaak.

Alcoholvrij bier, oftewel maltbier, mag volgens de wet tot 0,1% alcohol bevatten voor Nederlandse bieren. Er is echter ook ‘alcoholvrij’ bier uit het buitenland verkrijgbaar in Nederland dat deze grens overschrijdt tot wel 0,5%. Maar wist je dat zelfs in frisdrank en sappen het feitelijk is toegestaan dat er onbedoeld 0,5% alcohol in zit door gistingsprocessen van suikers? Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat er geen verhoging van de bloedalcoholconcentratie waarneembaar is bij normale consumptie van alcoholvrij bier (<0,5%). Een keertje vergissen kan geen dus kwaad, maar let wel goed op het etiket! Het advies vanuit diverse instanties blijft toch om voor de veilige 0,0% keuze te gaan.

Mijn resultaten van de smaaktest:

  • Eigenlijk alle 0,0% Radlers en Rosébiertjes zijn niet aan mij besteed: dan neem ik liever een FullSizeRender-26colaatje :); Of een Jillz Raspberry 0,0%, best lekker!
  • Bavaria kwam deze zomer met Mex 0,0% tequila. Helaas evenaart deze “Corona” bij lange na niet, wederom een frisdrank-smaak.
  • Van alle 0,0% maltbiertjes uit Nederland gaat mijn voorkeur uit naar Budels Malty Dark. Echt een heerlijk donker biertje en ook nog eens biologisch!
  • Heel enthousiast wilde ik ook allerlei andere buitenlandse maltbiertjes proberen (Jupiler, Warsteiner, Jever Fun, Budweiser en Becks) maar die bleken allemaal helaas toch een percentage alcohol te bevatten.

Kan me goed voorstellen dat je na je zwangerschap pas echt toe bent aan een borrel, tenminste ik wel! Maar als je borstvoeding geeft moet je nog steeds rekening houden met het percentage alchohol. Wil je toch af en toe iets met alcohol drinken, plan dit dan goed zodat de alcohol door je lichaam afgebroken is (wacht minimaal 3 uur per glas) voordat je weer een voeding geeft. Of kolf de besmette melk af, gooi deze weg en voedt je kindje met eerder afgekolfde, en dus niet besmette,  melk.

Cheers!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.