Blije mama, blije baby

Toen ik zwanger was had ik er allerlei ideeën over wat je allemaal op orde moest hebben om het moederschap goed te kunnen vervullen. Borstvoeding geven, natuurlijke (bij-)voeding en (huid)producten gebruiken. Het juiste matrasje, alles van katoen, flesjes zonder BPA, houten speelgoed, ergonomische zitjes en ga zo maar door. Maar al snel liep ook ik achter de feiten aan. Want ons normale leven ging na mijn verlof al snel weer gewoon door. Werk, huishouden, je relatie, sociale contacten, sporten, het liefste wil ik alle ballen in de lucht houden. Ondertussen worstelde ik met het voedingsschema en had ook mijn kind last van allerlei “kwaaltjes” waardoor ik als onervaren moeder super onzeker werd en hele avonden google zat af te struinen. Ik gebruikte toch van alles het beste van het beste?

Totdat ik op een avond samen met mijn lief de balans opmaakte. Hij slaapt heel goed, is (bijna) altijd vrolijk, eet als een paard en groeit volgens de “curve”. Oftewel we doen het echt wel goed. Onzekerheden en kwaaltjes horen bij het ouderschap en zullen de rest van ons leven blijven. Maar een vrolijk kind dat goed eet en drinkt is toch wel het allerbelangrijkste. En relaxte ouders zijn daarin volgens mij de sleutel. Of hij/zij nu met 10 maanden of 15 maanden kan lopen, met 1 jaar zijn eerste woordje zegt of met 14 maanden nog geen tanden heeft. Het komt allemaal wel, no worries. Ieder kind heeft zijn/haar eigen tempo.

Om deze relaxedheid te creëren moet je het jezelf soms ook gewoon gemakkelijk maken, zeker als er gewoon een goede basis(kennis) is. En dan maakt het niet uit dat je kindje niet uit dat ene flesje wil drinken, het liefste met het plastic Fisher Price speeltje speelt, je de Rapley methode toch wel heel spannend vindt, organisch en biologisch niet te betalen zijn en modieuze merkkleertjes snel pillen en vies worden.

Graag zou ik daarom een aantal tips met (nieuwe) moeders willen delen. Dingen die ik niet wist/kende, maar het leven met een jonge baby voor mij echt relaxter hebben gemaakt!

  • Bumbo

Zo kan je kindje al vanaf 4 maanden ‘zelfstandig’ en veilig zitten tijdens het geven van hapjes. Heel fijn om je handen even vrij te hebben en ook overal mee naar toe te nemen.

  • Grote hydrofiele doeken

Echt overal goed voor: om mee af te drogen, als lakentje  onderligger in de bed/box, als spuuglap. Is lekker zacht en absorbeert super goed!

  • Majootjes voor in de winter

Geen gedoe met sokjes die de hele tijd afzakken of uitgetrokken worden. Majootjes voorkomen dit en zijn daarnaast ook nog lekker warm 🙂 Ook voor jongetjes!

  • Handgreepfles

Zo kan je kindje zelf z’n flesje (water) vasthouden. En valt de fles niet de hele tijd op de grond als je de fles met speelringen bevestigt aan de wagen of het stoeltje.

  • Ijsklontjeshouders voor verse hapjes

1 vakje = 1 eetlepel. En je kunt op deze manier voor een langere tijd verse groente- en fruithapjes invriezen (met een siliconen houder druk je ze makkelijk uit en kun je ze los in een grote bak/zak in de diepvries bewaren).

En voor de rest heeft iedereen weer haar/zijn eigen dingetjes die goed werken voor jouw baby. Want ieder kind is ook weer anders en daar kijk je naar en pas je alles op aan. Niet aan wat alle reclame of sociale media je doet geloven. Want je bent hoe dan ook de beste moeder voor jouw kindje. En die ontspannen houding draagt wat mij betreft absoluut bij aan een blije baby.

Mocht jij nog leuke/handige tips hebben die bij jouw kindje goed werkte, ik hoor het graag!

 

Published by

One thought on “Blije mama, blije baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.