Borstvoeding

Deze week was het “World Breastfeeding Week”. In mijn verschillende tijdlijnen zag ik dan ook veel pleidooien voor het geven van borstvoeding langskomen met alle bijbehorende achtergrondinformatie. Hoewel deze awareness-campagne zich voornamelijk richtte op moeders en hun kinderen in ontwikkelingslanden heb ik me toch nog wat verder in dit onderwerp verdiept.

Waarom borstvoeding?

Allereerst omdat de natuur ons zo gemaakt heeft: het vrouwelijk lichaam richt zich er tijdens de zwangerschap volledig op om melk te maken en te gaan geven. Deze (eerste) moedermelk bevat alle voedingsstoffen die de kleine nodig heeft en wordt ook nog eens als beste verteerd. Na de geboorte moet het maagdarmkanaal van de baby nog verder rijpen en borstvoeding beschermt daarbij optimaal tegen infecties. Ook is borstvoeding altijd beschikbaar en kost niks. Het huid op huid contact tijdens de voedingen stimuleert niet alleen het op gang komen van de voeding maar biedt ook troost en geborgenheid en wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan het hechtingsproces.

Waarom geen borstvoeding?

In mijn omgeving zijn de redenen uiteenlopend. Van het niet voldoende produceren van moedermelk of pijnlijke, ontstoken tepels en borsten, tot het veel tijd kosten voor de moeder en als moeder niet alleen de verantwoordelijkheid van de voeding willen dragen. Ook houden veel moeders borstvoeding voor gezien als ze moeten gaan kolven tijdens het werk na hun zwangerschapsverlof.

Wat mij betreft maakt iedere moeder haar eigen weloverwogen keuzes hierin. Er is geen goed of fout. Van beiden zijn genoeg voor- en/of nadelen te benoemen. Zelf wil ik heel graag gaan proberen om het tijdje vol te houden. Maar ook ik zie bijvoorbeeld op tegen het krijgen van pijnlijke tepelkloven of het kolven tijdens mijn werk. Daarom probeer ik me nu alvast zo goed mogelijk voor te bereiden, voor zover dat kan.

Juiste vitamines

Als je borstvoeding gaat geven wordt er landelijk geadviseerd om aanvullend vitamine D en K (in druppelvorm) aan de baby te geven. Ik vraag me dan meteen af waarom deze suppletie dient plaats te vinden als er aan de andere kant wordt beweerd dat borstvoeding alle voedingsstoffen bevat die het kindje nodig heeft. Vitamine D is alleen nodig als je te weinig wordt blootgesteld aan dag- en zonlicht en over de suppletie van vitamine K zijn de wetenschappers het ook niet helemaal eens. Wat mij betreft daarom weer een gevalletje “baat het niet, schaadt het niet”. Als vegetarier is het voor mij wel belangrijk om vitamine B12 te blijven gebruiken tijdens de borstvoeding.

Zorg voor je borsten

Mijn moeder gaf mij onlangs een echt “grootmoeders advies”. Om je tepels alvast wat ruwer te maken kun je tijdens je zwangerschap beginnen met het koud afdouchen van je borsten. Hierdoor zou de kans op tepelkloven tijdens het borstvoeden verminderen. Ik lees echter ook dat tepelkloven vooral ontstaan bij een verkeerde manier van aanleggen. Mochten er kloofjes ontstaan of spruw dan zijn er genoeg hulpmiddelen te verkrijgen om dit te verhelpen. Wel heb ik alvast een aantal voedingsbh’s en zoogcompressen in huis gehaald om het voor mezelf wat meer praktisch en comfortabel te maken.

Hulp lactatiekundige

Ik heb het grote geluk dat mijn kraamhulp ook lactatiekundige is. Naast de hulp die lactatiekundigen bieden tijdens de kraamperiode bij het aanleggen en bij veel voorkomende problemen kunnen zij je ook goed advies geven over het kolven. Wanneer je baby bijvoorbeeld niet goed groeit of je last hebt van stuwing. Maar ook als je weer gaat werken en toch borstvoeding wilt blijven geven. Je werkgever is bij wet verplicht om je hiervoor de tijd en ruimte te geven.

Hoewel ik vol goede hoop ben en vertrouw op de natuur weet ik natuurlijk helemaal niet hoe het bij ons gaat verlopen. Ik hoop met voldoende rust en geduld een heel eind te komen. Denk sowieso dat rust het belangrijkste is bij de voeding, of je nu de fles geeft of de borst. Erg spannend allemaal, dus wordt vervolgd!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.