Loslaten

Je bent al zo onzeker als nieuwe moeder. Drinkt hij genoeg of niet te veel? Heeft hij last van krampjes of misschien wel reflux? Waar komen die pukkeltjes vandaan? Krijgt hij niet veel prikkels? Je baby kan het niet precies aangeven en de adviezen zijn nogal uiteenlopend. Pfff, je wordt er soms een beetje moedeloos van.

En dan word je ziek. Je voelt je keel opzetten en je neus vollopen. Shit, een griepje. Je wist dat het ooit zou gebeuren, maar zo snel al? De kleine is pas 6 weken! Je bent de hele dag met je baby in de weer, dus besmetting is moeilijk te voorkomen. Binnen een paar dagen hoor je je kleintje ook hoesten en proesten en ook papa moet het ontgelden. Het hele huis is een ziekenboeg.

En nu? Hoe erg is dit voor ons kleintje? Moet ik naar de huisarts of weet het CB raad? Ik bel mijn moeder. Die is kraamverpleegkundige en heeft ons ook gezond groot gekregen. Heeft hij koorts? Nee. Drinkt hij goed? Ja. Slaap hij goed? Ja. Plast en poept hij goed? Ja. Is hij levendig als hij wakker is? Ja. Dan is er niet veel aan de hand. Het advies is niets doen, behalve goed voor onszelf zorgen om zo snel mogelijk aan te sterken. De kleine krijgt daarnaast via de borstvoeding mijn afweerstoffen binnen wat hem helpt om ook snel weer beter te worden.

Vind het zo zielig. Zo’n klein snotterend wezentje waar je niet even de neus van kunt snuiten en zeggen dat het weer over gaat. Loslaten dus. Maar wel knuffelen, heel veel knuffelen. Hij doet het goed. Hij groeit goed en huilt niet veel. Ondertussen denk ik aan kindjes in ontwikkelingslanden die echt ziek worden en in slechte omstandigheden leven. En knuffel Teun nog eens extra. Een extra knuffel, speciaal voor al die kindjes.

 

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.