Uit de oude doos: Bewustwording

Ik heb een aantal blogs van een oude website verplaatst naar Heartbeatle.com. Deze is van mei 2013:

Bewustwording creëren over de manier waarop we met onze aarde en alles wat daar op leeft omgaan kan natuurlijk op vele manieren. Actievoeren, voorlichten op scholen, boeken schrijven, films maken, de politiek in gaan. Maar het gaat natuurlijk pas echt leven als je het voor iedereen praktisch toepasbaar maakt. En leuk.

Recyclen kan bijvoorbeeld heel erg leuk zijn. Niet meer bakken met geld uitgeven aan nieuwe kleding, maar kleding en bijpassende accessoires tweedehands scoren, zelf maken of restylen. Voor mijn verjaardag heb ik een naaimachine gekregen. Iets wat ik lange tijd vond passen bij oma’s en geitenwollensokken-types. Maar heb het helemaal ontdekt. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld zelf tassen, kussenhoezen, knuffels etc. te maken van oude kleding. Of van retro-stofjes op de zolder van je ouders. En je kleding repareren in plaats van iets nieuws te kopen. In het najaar ga ik les nemen; nooit gedacht, maar heel veel zin in!

Wat ook erg leuk is: koken met restjes. Tegen de enorme voedselverspilling (we gooien jaarlijks maar liefs 40 kg eten pp weg!) maar ook lekker en gezond. “ Thuisafgehaald” is bijvoorbeeld een leuk initiatief waarbij je gerechten kunt afhalen bij of maken voor je buurtgenoten. Dus mocht je (per ongeluk) voor 4 personen gekookt hebben terwijl je maar met z’n tweetjes bent, gooi het eten niet weg! Maar biedt het aan via thuisafgehaald; je hardwerkende buurman blij, jij blij en je hebt weer een beetje bijgedragen aan een betere wereld.

Wij hebben er thuis een sport van gemaakt om de hele koelkast “leeg te koken”. Oftewel alle restjes in onze koelkast en keukenkasten worden gebruikt in onze gerechten. Eten we de ene dag groenten-ovenschotel dan eten we de dag erna een heerlijke soep van de restjes. Hoewel ik geen professionele kok ben wordt het voor mij steeds makkelijker om creatief om te gaan met voedsel. En leuker. Want zo tover je telkens weer gezonde, verrassende en veelal ook heerlijke gerechten op tafel.

“Bewust” leven draagt niet alleen bij aan een betere wereld. Het werkt ook nog eens erg gunstig op je portemonnee en je wordt er oprecht een blijer mens van! Zouden dus meer mensen moeten doen…. 😉

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.