Uit de oude doos: Switch

Ik heb een aantal blogs van een oude website verplaatst naar Heartbeatle.com. Deze komt uit April 2013:

Als stagiaire in een ziekenhuis heb je een bijzondere positie. Onder begeleiding van een deskundige mag je een kijkje nemen in de keuken van de `echte´ Greys Anatomy. Helaas dan zonder Dr. Dreamy en Dr. Steamy. Maar wel erg leerzaam.

Het is bijzonder om te zien hoe de cliche´s die je kent uit boeken, artikelen en verhalen elke dag weer worden bevestigd. Ze hebben me allemaal geraakt. Zowel de mooie ervaringen als de bedenkelijke en zelfs hartverscheurende ervaringen. Oftewel de ´verbeterpunten´. En daar mogen wij als HBO-studenten natuurlijk druk mee aan de slag. Het schrijven van verbetervoorstellen.

Ondanks ieders enorme inzet en goede bedoelingen vult mijn ideeënboekje zich aardig. Met in mijn achterhoofd de grote bezuinigingen die de zorg (wederom) te verwerken krijgt. Iets wat ik nooit heb begrepen. Bij elke bezuinigingstaak die een regering krijgt zijn de belangrijkste sectoren altijd het meest de klos. Economische korte termijn belangen worden belangrijker geacht dan de lange termijn belangen rondom welzijn en gezondheid.

Voordat ik nu al helemaal afdwaal en mijn politieke ervaringen de vrije loop krijgen kan ik samengevat zeggen dat dit een van de redenen is waarom ik deze carrière-switch gemaakt heb. En gelukkig ben ik absoluut niet de enige. Zowel in de klas van de verkorte deeltijd opleiding HBO-V die ik volg als op mijn stageplaats kom ik veel “carrière-switchers” tegen. Mensen die ook hun eigen lange termijn belangrijker vinden dan het korte termijn belang: over 10 jaar nog steeds gelukkig zijn met je werk.

Met als extraatje dat zij hun levenservaring en werkervaring in andere sectoren kunnen inzetten om mee te denken over het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Actuele ontwikkelingen koppelen aan bestaand beleid. Nieuwe beleidskaders ontwerpen en belangen behartigen. Lange termijn belangen die ook voor de korte termijn-denkers gelden….

Wordt eens hoog tijd dat er een “mind-switch” plaats gaat vinden. Uiteindelijk hebben we allemaal zorg nodig en willen dan graag de beste zorg mogelijk. Toch?

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.