Veilig nestje

Tijdens een van mijn eerste yogalessen kregen we een gastles van Femke Kooijmans, kinderfysiotherapeut, over ritme en regelmaat maar ook het neerleggen, oppakken en dragen van je baby. De rode draad van deze les was naast het proberen te creëren van zoveel mogelijk rust ook het nabootsen van de baarmoeder om je kleintje een zo een veilig mogelijk gevoel te geven.

Dit “nabootsen” van de baarmoeder kan op verschillende manieren gedaan worden tijdens het vasthouden, maar ook tijdens het slapen van de baby. Het belangrijkste hierbij is het begrenzen: het bieden van een omhulling bij het dragen of neerleggen. Ria Blom, jeugdverpleegkundige, heeft afgelopen 20 jaar veel onderzoek gedaan naar het creëren van rust door regelmaat en inbakeren.

Inbakeren – het stevig begrenzen met behulp van een doek – bevordert goede slaap voor het kindje waardoor er minder wordt gehuild en meer rust wordt gecreëerd. Door de  begrenzing wordt wederom een gevoel van geborgenheid en veiligheid gecreëerd en daarnaast worden ook ongecontroleerde bewegingen tegengegaan. Inbakeren kan tot 6 maanden (tot de baby gaat rollen), bijvoorbeeld met een grote katoenen/hydrofiele doek (swaddle). Tegenwoordig zijn er ook heel veel kant- en klare inbakerdoeken op de markt, zoals onder andere van Puckababy of NüRoo

Vrij nieuw is het babynestje. Een Zweedse uitvinding, in eerste instantie bedacht om het kindje veilig bij de ouders in bed te laten slapen. Waarschijnlijk afgekeken van het voedingskussen met een hoes er om heen. Ook het babynestje biedt weer de veilige begrenzing. Het fijne van dit nestje is dat het bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden in het wiegje of in de box, maar het kan ook makkelijk worden meegenomen zodat overal een thuisgevoel gecreëerd kan worden.

Het aanbod in Nederland van deze gezellige nestjes wordt steeds groter. In mijn zoektocht naar een mooi, betaalbaar nestje van fijn materiaal kwam ik uit bij 12871449_281196792224738_2910869901317335557_nKiekeboebaby. Gemaakt van zachte 100% katoenen badstof en wafelstof in een kleur naar keuze. De eigenaresse Jenny is begonnen met het maken van de nestjes voor haar eigen kleinkinderen en deze liefde zie je terug in haar producten. Het nestje is wasbaar op 30 graden en je kunt de grootte aanpassen middels de aantrekbare koortjes. Ook hiervan ben ik weer heel benieuwd wat onze bevindingen gaan zijn!

NB. Bij dit nestje geldt hetzelfde veiligheidsadvies als bij alle anderen hulpmiddelen en slaapmogelijkheden voor baby’s: houd toezicht zodat ademhaling niet belemmerd kan worden en gebruik katoenen/luchtdoorlatende materialen!

Published by

One thought on “Veilig nestje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.