Zorgen voor de zorg

Zwanger zijn is echt heel bijzonder. Het maakt het nog meer bijzonder als je je kleintje op een echo mag bewonderen. Ongelooflijk mooi hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en dat zo’n wondertje in je groeit. Kan daar geen genoeg van krijgen.

12799123_588915611256727_1325243403892389836_nVorige week heb ik weer een 3D-echo gehad, dit keer in het kader van het YOUth onderzoek. Dit is een wetenschappelijk onderzoek in de regio Utrecht om de ontwikkeling van het gedrag van opgroeiende kinderen in kaart te brengen. Het onderzoek loopt van de zwangerschap tot aan volwassenheid. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan hopelijk in de toekomst de zorg voor kinderen met gedragsproblemen worden verbeterd.

De onderzoekers zetten verschillende methodes in. Onder andere echografie, EEG, afname van lichaamsmateriaal (bloed, slijmvlies), gedragsobservatie (bij het kind) en het invullen van vragenlijsten. Hiermee wil men bijvoorbeeld onderzoeken wat de rol van de hersenontwikkeling is op het gedrag van het een kind. Of wat voor invloed de achtergrond en leefstijl van de ouders of de opvoeding heeft op het gedrag van een kind.

logo7Naast dit onderzoek doe ik ook nog mee aan de “Stop or go”-studie. Ik slik al meer dan 10 jaar Paroxetine. Dit hulpmiddel heeft mij toentertijd geholpen bij paniekaanvallen, maar het bleek niet makkelijk te zijn om er mee te stoppen waardoor ik het nu nog steeds slik. Voorafgaand aan mijn zwangerschap heb ik advies gevraagd aan diverse zorgverleners over het gebruik van Paroxetine rondom de zwangerschap. Helaas was hier geen eenduidig antwoord op. Omdat het afbouwen van deze medicatie veel fysieke en psychische ongemakken met zich mee brengt, wat gevolgen heeft voor je dagelijkse routine (oa werk), heb ik er voor gekozen om het medicijn te blijven slikken. Het is namelijk ook niet aangetoond dat het gebruik schadelijk zou zijn voor het (ongeboren) kind.

Door mee te doen met dit onderzoek (omdat ik geen actieve klachten heb, vul ik alleen de vragenlijsten in) rondom het gebruik van anti-depressiva tijdens de zwangerschap wil ik graag bijdragen aan het vergroten van de kennis hierover. En uiteraard ook aan betere behandelingen voor vrouwen met depressieve- en/of angstklachten die zwanger zijn of graag willen worden. En stiekem hoop ik ook dat er een goede behandeling (met voorafgaand onderzoek) komt voor mensen die, ongewild, niet kunnen stoppen met medicatie als Paroxetine.

Ik (wij) vind(en) het belangrijk om mee toen aan wetenschappelijk onderzoek indien mogelijk. Door onze persoonlijke en professionele achtergronden weten we als geen ander hoe belangrijk nieuwe inzichten (met als gevolg nieuwe behandelingen) en dus verbeteringen zijn in de zorg. Persoonlijk levert het voor ons nu geen voordeel op, behalve dat je je kleintje op deze manier nog vaker kan bewonderen door de extra echo’s! Wel leveren we op deze manier een bijdrage aan verbeteringen van de zorg in de toekomst, waar onze kinderen hopelijk veel aan zullen hebben.

Update 10 augustus 2016 > Leuk om terug te lezen:

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.