Zwanger en vega: het gebruik van supplementen

Goede, natuurlijke, eerlijke, verse, regionale maar ook plantaardige voeding is hot! Het aantal eettentjes en bloggers dat zich hiermee bezighoudt is bijna niet meer te tellen. Dit gaat gepaard met steeds meer voorlichting over voedsel.

Al geruime tijd eet ik zelf vegetarisch en ook in mijn omgeving zie ik steeds meer mensen kiezen voor een meer plantaardig dieet. Toch blijft de meeste voorlichting over goede, gebalanceerde voeding gebaseerd op een levensstijl waarin vlees en vis wordt geconsumeerd en is voorlichting over een vegetarisch voedingspatroon nog steeds minder voorhanden.

Door mijn kinderwens ben ik me, al tijdens mijn studie verpleegkunde, meer gaan verdiepen in de voorlichting over vegetarische voeding die er voor zwangeren en kinderen bestaat. Helaas is er ook voor dit onderwerp nog maar beperkt aandacht. Daarom heb ik besloten mezelf erin te gaan verdiepen door het schrijven van een paper. Zie hier een samenvatting.

In het kort is de conclusie dat zwangeren en (ongeboren) kinderen in principe goed kunnen worden gevoed met alle soorten vegetarisch dieet. Maar voedingsevenwicht is moeilijk te realiseren indien er wordt gekozen voor een niet gevarieerd dieet of als zuivelproducten en eieren helemaal worden weggelaten. Ook geldt het advies om een adequaat niveau van vitamine B-12 te garanderen en dat voornamelijk zwangeren en kinderen voedsel moeten eten die deze vitaminen bevatten. Er kan, als dit niet haalbaar lijkt, ook worden gekozen voor een supplemenAHI_434d50313134373835_1_LowRes_JPGt.

Ondanks dat ik zoveel mogelijk probeer gevarieerd (en lekker :)) vegetarisch te eten, ben ik voor de zekerheid ook een (B-12) supplement bij gaan slikken tijdens mijn zwangerschap. Ik heb gekozen voor Multi Alles in 1-B12 van de Etos, speciaal voor vegetariers. In veel multi-vitaminen die voor zwangeren verkrijgbaar zijn zit namelijk visolie.

Nu wordt er in verschillende blogs en andere media aangeraden om tijdens de zwangerschap regelmatig vette vis te eten of visolie (Omega 3 vetzuur DHA) als supplement te gebruiken. Dit wordt alleen nog niet actief geadviseerd wordt door bijvoorbeeld het voedingscentrum en de medische wereld omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor gunstige effecten op de groei of ontwikkeling van de baby.

Uiteraard wil ik ook het allerbeste voor mijn kind en in het kader van “baat het niet, dan schaadt het ook niet” heb ik besloten om omega 3 supplementen te gaan gebruiken.  Alleen is visolie voor mij geen optie. Nu heb ik me ook hier in verdiept en blijkt het zo te zijn dat de bron van omega 3 in vis(olie) juist de algen zijn die deze dieren eten. Dus waarom geen plantaardig supplement op basis van algen? Gelukkig zijn die tegenwoordig ook te verkrijgen, alleen moet je er helaas nog wat meer moeite voor doen. Ik heb voor de capsules van Ocean Heroes gekozen, die online verkrijgbaar zijn.

Graag zou ik ervoor willen pleiten dat apothekers en drogisten minder multi-vitaminen voor zwangeren gaan verkopen met de toevoeging van visolie (en gelatine). Bij een gezond en gevarieerd dieet zou het gebruik van supplementen, met uitzondering van foliumzuur, tijdens de zwangerschap niet nodig zijn. Het is begrijpelijk dat (aanstaande) moeders het beste willen voor hun kindje en het aanbod er daarom is. En voor het groeiend aantal vegetariers mag het aanbod aan (multi-)supplementen voor zwangeren ook best groeien. Maar het is totaal niet nodig is om vis te gebruiken voor het verkrijgen van de omega 3 (en gelatine voor de capsules).

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.